Важен етап за добрата акустика – звукоизолация на стена

Проблем в звукоизолацията на елитното строителство е повишения шум между апартаментите, които са разположени на един етаж – т. е. имат обща стена. Ако не се обърне внимание на това, нивото на шума, проникващ от съседа, може да покрие всички останали акустични недостатъци. Това е особено актуално в случаите на свободно планиране на жилищата. Във вашия апартамент на общата стена е разположена спалнята, но съседа е разположил на същата стена своята дневна и баня. И този случай не може да бъде проблем, ако той се реши още на етап строителство.

Работата е в това, че при строителството на отворените апартаменти няма монолитна стена между отделните апартаменти и така тя не се явява носеща. По тази причина тя може да бъде изградена от различни материали, което, разбира се, оказва влияние на звукоизолацията на жилището. Стената може да бъде изградена както от тухли с дебелина 250 мм, така и от блокчета пенобетон с малка дебелина. Като се отчете факта, че нищо не оказва влияние на звукоизолацията на стена, може да се предположи от какъв материал са изградени стените, макар и да са скъпи и луксозни жилища. При това и в елитното строителство никой не следи за изискванията за звукоизолация.

За да изолирате съседския шум трябва да направите звукоизолация на стена. Като материал за осигуряване на допълнителна звукоизолация на стената може да се ползва минерална вата, панели-сандвич с дебелина 70 мм, които са доказали своята висока ефективност.

Всъщност проблема със звукоизолацията при този вид строителство са неправилните архитектурни или дизайнерски решения на самите собственици. Отговорността на строителя се свежда до външните стени и разполагането на различните комуникации в сградата. А по-нататък колко тихо и комфортно ще бъде в жилището, зависи как и къде ще бъдат устроени различните комуникации. Например, разположението на банята до спалнята неизбежно води до непрекъснат шум по тръбите.

Много често собственикът, зает от други проблеми, лишава себе си от желаната тишина. Работата е в това, че добра звукоизолация на стена може да се направи с достатъчна дебелина. Така, например, стената може да е изградена от тухли и облицована с акустични панели, които ще осигурят звукоизолация на стената и ще се впишат в интериора на помещението.

Абонамент

Абонирайте се за да получавате новини на e-mail-а си.

Comments are closed.