5 Мита За Вредните Храни

5-mita-za-vrednite-hrani

Сигурно често виждате във Facebook публикации, приканващи ви да спрете да консумирате определени продукти, защото те били пълни със смъртоносни химикали и забранени почти навсякъде по света. Оризът бил подправен с арсен, а безалкохолните пък съдържали вещества, които се използват в текстилната индустрия. Но наистина ли е така? Ако направите по-задълбочено проучване, може да откриете, че нещата често не са такива, каквито някой се опитва да ги изкара.

Фермерска сьомга

Фермерската сьомга, по-специално тази от северния Атлантически океан, съдържала токсини като полихлорирани бифенили и диоксини, а в храната й имало индустриални замърсители.

Учените наистина са открили в тази сьомга до осем пъти по-голяма концентрация на определени замърсители, в сравнение с дивата риба. Диоксините са известни като канцерогени при хората, а полихлорираните бифенили причиняват рак при животните и вероятно при хората. Изследванията са показали, че бебетата в утробата на майката, изложени на високи нива полихлорирани бифенили са изложени на по-голям риск от неврологични проблеми.

Заключението е, че можете да си похапвате сьомга от ферми. Д-р Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в Харвард, казва, че макар рибата да съдържа някои токсини, ползите от консумирането й са повече, отколкото рисковете.

Генетично модифицирана царевица и соя (ГМО)

Близо 90% от царевицата в САЩ е генетически модифицирана да убива насекомите и да издържа на хербициди. ГМО-тата се използват за производството на царевично брашно, царевично нишесте, царевичен сироп и царевично олио, които обикновено се откриват в преработените храни. Използват се също в много продукти със съдържание на соя и във фуражите за добитъка. Някои изследвания откриват връзка между ГМО продуктите и наднорменото тегло; някои експерти смятат, че те също така допринасят за хранителните алергии.

В действителност обаче няма научни доказателства, които да свързват ГМО храните с точно определени здравословни проблеми у хората. Има притеснения относно ГМО, но не каквито си мислите: вредителите развиват резистентност към някои ГМО култури и фермерите прибягват до пестициди. А излагането на пестициди вече се свързва с негативни ефекти върху здравето, от раздразнения на кожата и очите до рак.

Заключението е, че ГМО храните като цяло не са толкова опасни, взимайки предвид научните данни, които имаме до момента. Ако толкова се тревожите, че все пак ви вредят, купувайте си органични храни когато можете.

Оризът

Казват, че оризовите растения абсорбират арсен от почвата. Изследване от 2012г е открило, че у хората, хранещи се с ориз, има 44% по-високи нива на арсен от останалите. Поглъщането на много от този елемент може да доведе до рак.

Американската агенция за храните и лекарствата в действителност е открила следи от арсен в ориза, но не в достатъчни количества, за да представлява някаква опасност. Тепърва остава да се провери дали това се отнася също и при продължителната редовна консумация.

Експертите казват да не се тревожим за ориза. Ако все пак искате да сте предпазливи, яжте различни видове ориз, включително басмати и жасмин, които абсорбират по-малко арсен от останалите.

Изкуствените подсладители

Фалшивата захар е обект на спорове още 70-те години, когато уж причинявала рак. По-новите изследвания подсказали, че изкуствените подсладители всъщност допринасят за наднорменото тегло.

Американската агенция за храните и лекарствата е обявила подсладителите за безопасни, когато са в нормални дози – ще трябва да пиете по около 17 безалкохолни с аспартам на ден, за да минете границата. Откритията за наднорменото тегло пък са прекалено прибързани, за да се вадят някакви крайни изводи.

Заключението е, че макар изкуствените подсладители да не са ваш приятел в мисията ви да влезете във форма, шансовете са, че безалкохолните няма да ви убият.

Абонамент

Абонирайте се за да получавате новини на e-mail-а си.

Comments are closed.