Инсектициди за градината и стайните растения

Happy young woman sprays some roses in the garden Настъпва пролетно-летния сезон, а с това се очаква появяването на малките вредители – насекомите. Да гледа как се унищожават младите растения за градинаря е невъзможно, защото съществуват много начини за борба с вредителите. Въпросът за тяхното унищожаване е още актуален. Съществуват няколко мнения как да бъдат спасени растенията от вредните насекоми – чрез използване на ‘химия’ на площта или природни средства, например билков екстракт или тютюнев прах. При избор на втория начин следва да се отбележи, че такава обработка трябва да се прави постоянно като се приготвя екстракта. При наличие на дъжд разтвора се отмива. Да се спасява реколтата през седмица е невъзможно – последиците могат да бъдат катастрофални, например едно нападение от гъсеници. Ето защо използването на ‘химия’, т.е. инсектициди, е необходимо за тези, които нямат възможност да бъдат в градината редовно. Химическите препарати дават високи резултати при тяхното правилно приложение.

Да разгледаме инсектицидите с широк спектър на действие, насочени към противодействие на насекомите-вредители.

Инсектицидите са химически препарати, предназначени да унищожават вредителите. Отнасят се към групата на пестицидите. Те започват да действат когато попаднат в организма на насекомото. Ето защо инсектицидите се делят на различни видове според начина на попадане в тялото на вредителя.

Контактните препарати действат при контакт с вредителя. Защитават растението само на мястото, където са попаднали. Имат бързо действие. Недостатък е тяхното отмиване от дъжда.

Системните действат на цялото растение и попадат във всяка част на насекомото. Реакцията не настъпва веднага, а след известно време. Те не се влияят от природните условия и проникват в неприятеля по различни начини.

В основата на инсектицидите стои така нареченото активно вещество. Това название може да се прочете на всяка опаковка на препаратите. Да се направи избор, ориентирайки се по конкретното активно вещество, е по-правилно, отколкото да се обръща внимание само на надписа на самия препарат върху опаковката. Работата е в това, че наименованието на препарата може да бъде променено, тъй като производителите често се сменят. Основата ( активното вещество ) на препарата си остава постоянна.

За градината има специализирани препарати за различни видове неприятели. Има такива, които се ползват с голяма популярност за борба с колорадския бръмбар, белокрилка, трипс, акари. Добра защита има осигурена и за овощните култури. Някои от препаратите мат това предимство, че насекомите не привикват към тях.

Абонамент

Абонирайте се за да получавате новини на e-mail-а си.

Comments are closed.