Истина и митове за био продуктите

Био продукти

Био продукти

През 2001 година светът е изправен на нокти, защото болестта  „луда крава”   е вече масово явление. Като противопоставяне на болестта  и масовата лудост обзела едно голямо количество хора в Германия се появява  щемпелът „Био”. Тази инициатива намира добра почва за развитие и в днешни дни използването на натурални продукти вече е доста разпространено по цялата  Земя. В което няма нищо лошо. Био продуктите  определено притежават качества, които ги правят предпочитани от много хора. Но несъмнените качества на еко продуктите, в много случаи драстично се преувеличават и се превръщат в полу – легендарни твърдения.

В много случаи апологетите на „био” продукти се държат неадекватно и наподобяват поведението на влюбени, които в обекта на своите чувства откриват само положителни черти и никакви отрицателни. За тези хора всички био продукти съдържат най-много витамини,  най-много минерали, те са най- здравословни , най- вкусни , най, най, най… И да спрем за да не стигнем  до вица от социалистическо време, че нашите болни са най-болни…

Дали тези суперлативи са 100% верни? За съжаление учени от Станфорд са доказали категорично, че един голям процент от хвалебствията на апологетите на био продуктите са митове.. Тоест истината, както винаги е някъде по средата. Например съдържанието на витамини  се оказало, че съдържанието им в био и обикновените продукти е горе-долу еднакво. Легендата, че био продуктите съдържат повече протеини и мастни вещества е само легенда, а истината е че те са съизмерими  и в двата продукта. Широко рекламираните   Омега – 3 мастни киселини  в билогично произведеното  прясно мляко били повече,  но разликата не е била толкова драстична.

При тези изследвания учените са стигнали до стряскащи резултати. Твърдението, че обикновените продукти съдържат много повече вредни съставки като салмонелите, или бактерията Ешерихия коли се е оказал мит. Истина е обаче че пестицидите  са много по малко в еко продуктите, което е напълно обяснимо.

Тогава „Оти ручахме жабетата?”, както му светнало на Вуте от шопския виц. Истината е, че подобни неоправдани суперлативи пълнят портфейлите на големите акули в  производството на  Био продукти.

Тия разсъждения не означават, че био продуктите са вредни. При всички положения употребата на „еко” продукти  е оправдано, дори само от това, че не се произвеждат  с помощта  на изключително  вредните пестициди и синтетични торове. И ако даден продукт се произвежда без пестициди и синтетични торове, но  в непосредствена близост до авто магистрала, дали можем да го причислим  към „био”  производствата? Според мен категорично  не!

„Био” продуктите  са изключително полезни  и като храни и като суровини за козметични производства. Това е догма, която никой не се опитва да обори. Но когато ползваме натурални продукти, нека да се осланяме на наистина полезните им качества и отсеем митовете и легендите, които се емитират с цел печалба. И когато изискванията за био продукти се доведат до техният абсурд, това оставя усещането, че нещата сa не много чистоплътни. Защото „яйцата от щастливи кокошки” е идиотизъм на квадрат. Едно яйце ще бъде екологично чисто в зависимост дали съответното пернато е хранено с екологични храни, а   не защото  в кокошарника е монтиран плазмен телевизор и е озвучаван  с „Одата на радостта”. И  вкусовите качества на краставицата не зависят от дебелината и изправеността. Все пак само ще се яде, нали!

Абонамент

Абонирайте се за да получавате новини на e-mail-а си.

Comments are closed.