Истини и лъжи за био козметиката

Био козметика

Био козметика

Напоследък много е модерно да се говори за био продукти. В медиите непрекъснато излизат материали за био продукти с различно предназначение. За храни, за производство на различни изделия за масова употреба, за козметични препарати…

Всички производители ни уверяват, че производството им е напълно безопасно за нашето здраве. Но да сте виждали  или чували някъде в  рекламните материали  да  е споменато, че даден продукт  има в състава си съставки, които са вредни, или поне не могат да се причислят към био продуктите? Лично аз не съм срещала таково животно.

Нека първо да видим какво е определението за био продукти. За да бъде един продукт класифициран като „Био”, той трябва да отговаря на редица изисквания. Естествено,  че най-важното е, съставните части на такъв продукт да бъдат произведени по възможност колкото се може по-далеч от химическите заводи и лаборатории. За „Био”, „органик”, или „натурални”  продукти  трябва да са спазени философските принципи, че в природата  има огромно разнообразие от флора и фауна, които оказват огромно въздействие за правилния метаболизъм, клетъчната регенерация, капилярна циркулация. А така също за хидратиране, почистване, дезотоксикация и подмладяване на организма.

За съжаление старата приказка, че на всичко което блести е диамант, при био продуктите това също е вярно. Много продукти носят гръмкото име „био”, „ натурални”, „органик”. Но доколко отговарят на истината?! Някои био кремове например гордо съобщават, че не съдържали например парабени , а съдържали  жен-шен. Да, ама не! Истината е, че този крем съдържа жен- шен в минимални количества. И освен akva destilata, която можем да причислим към природните продукти, другите съставни части са петролни продукти силиконови масла и още един куп синтетични съединения. Естествено, че такива продукти могат такава беля да причинят, че шапката да ти падне (ако носите такава)

Но  как да различим истинските и стойностни продукти от такива производства на безсъвестни производители?

По принцип всички био продукти  са оборудвани със специален етикет, който удостоверява, че наистина са такива.  Хубаво е да сме запознати с различните емблеми на производители на био продукти, като напрмер:

Това е задължително, но не достатъчно условие. За да сме сигурни, че наистина сме си купили био  продукти освен такива етикети върху тях задължително трябва да е отбелязано, че те са проверени от независим  орган.

Истини и лъжи  за био козметиката

Абонамент

Абонирайте се за да получавате новини на e-mail-а си.

Comments are closed.