Лечебни свойства на кислорода – кислородна терапия

Човек може да преживее без вода и храна от няколко дни до седмици, но е достатъчно да спре кислорода за минута, две и да приключи живота му. Недостигът на кислород е гибелен за човека.

При възникване на някакво заболяване в организма, постъплението на кислород към болния орган се затруднява. Това се дължи на отоци в тъканите, възпаления или понижаване нивото на хемоглобина в кръвта, който осигурява доставката на кислород към органите. Когато доставката на кислород е нарушена се развива хипоксия (кислороден глад).

Лечението на това състояние се постига с кислородна терапия. При нормално атмосферно налягане даже дишането на чист кислород не може да отстрани хипоксията на клетъчно ниво.

Единственият начин за набавяне на нужния кислород при наличие на заболяване е кислородната терапия в барокамера. В барокамерата при повишено атмосферно налягане кислородът прониква добре в тъканите.

По такъв начин, използвайки барокамерата, се ликвидира кислородния глад в болния орган, възстановяват се функциите му и съпротивлението към факторите, причиняващи заболяването. Освен това, според наблюденията, при лечебните сеанси с кислород се повишават адаптивните възможности на организма и се намалява риска от заболяване.

Спектърът на заболявания, при които може да се прилага кислородната терапия, е достатъчно широк. Тя е особено ефективна при следните патологии: съдова; сърдечна; стомашно-чревна; черния дроб; централната и нервна системи; очна; ендокринна система; челюстно-лицева; гинекология; лъчеви поражения.

В последните години лечението с кислород, освен посочените по-горе патологии, намира приложение за лечение на различни състояния. Препоръчва се терапията за подготовка на пациента за операция, както и лечение след нея. Пациентът бързо и безболезнено излиза от упойката, намалява се срока на възстановяване и риска от усложнения.

Кислородната терапия намира широко приложение в козметичните процедури и пластичните операции.

В спортната медицина са получени впечатляващи резултати за повишаване нивото на тренировките на спортистите както и бързото възстановяване след тренировъчни натоварвания.

При здравия човек прилагането метода на кислородната терапия води до повишаване на имунитета, изчезва умората, възстановяват се силите след напрегната работа, повишава се тонусът на мускулите, постига се антистресово, общо укрепващо и тонизиращо действие, намалява се неблагоприятното въздействие на атмосферата.

Според отзивите на пациенти, преминали курс на лечение в барокамерата, те увеличават работоспособността си и се стабилизира психо-емоционалното им състояние.

Абонамент

Абонирайте се за да получавате новини на e-mail-а си.

Comments are closed.