Отпушване на канали – проблем ли е

Когато в жилището се окаже, че канализацията не може да си изпълнява задачата, възниква нужда от отпушване на каналите. Това естествено няма да е проблем, ако се ползват услугите на специализирана фирма.

Опитните професионалисти с подходящата техника и инструменти ще решат задачата безпроблемно. Те ще определят точното място на запушването и бързо ще се справят с отпушването на каналите.

При взето решение да се работи самостоятелно могат да бъдат ползвани различни начини.

Един от начините е използването на химически препарати за отпушване на канали. Неговата същност се състои в разтваряне на напластените по тръбите мазнини и други отпадъци до течно състояние и изтичането им по канализацията. При химическото въздействие се извършва едновременно почистване и дезинфекциране на тръбите.

Задължително преди ползване на химическите препарати трябва да се прочете инструкцията за тяхното приложение. Всеки препарат е приложим при определен вид тръби. Не се допуска и смесване на препарати на различна основа – киселинна и алкална.

Противниците на химията могат да приложат различни механични способи. Един от тези начини е ползването на стоманен тел, завършващ с ръкохватка.

Стоманеният тел се вкарва в сифона и с въртеливи движения чрез ръкохватката се насочва към мястото на запушването. Стоманеният тел се предвижва свободно по тръбата докато стигне до мястото на запушване. Като се продължи въртенето с по-голямо усилие ще се постигне резултат – разбиват се натрупаните отпадъци. След това следва много добре да се промие канализацията с гореща вода.

Този начин е най-трудоемък, но чрез него могат да се премахнат запушвания от всякакъв вид битови отпадъци.

За отпушване на каналите може да се ползва и ръчната вакуум помпа. Тя трябва да е налична във всяко семейство, за да може още при първите признаци на запушване бързо и леко да се реши проблема. Това устройство работи на принципа на създадения вакум и под неговото действие се изпомпва вода, въздух и мръсотия. Понякога използването на вакуумната помпа се явява най-добрия начин за отпушване на каналите, особено ако запушването е от скоро.

Приложението на вакуум помпата е много лесно. Гумената чашка трябва да покрие отвора, а тя да е покрита с достатъчно вода. Извършват се резки движения надолу и нагоре докато се отпуши тръбата.

Много по-лесно е да не се допуща запушване на канализационните тръби. Профилактиката за поддържане чистотата на тръбите осигурява безпроблемна работа на канализационната система.

Абонамент

Абонирайте се за да получавате новини на e-mail-а си.

Comments are closed.