Преминаване от традиционна към „био” козметика

Био козметика

Био козметика

Няма да ви убеждавам, че в козметичните препарати се съдържат един  куп вредни за организма вещества.  Освен моментното си въздействие те попадат в организма и му нанасят непоправими вреди.

В природата съществуват много продукти за разкрасяване , които  не съдържат вредните синтетични пестициди, хербициди, ГМО В тях не участват различни петролни восъци, синтетични оцветители,  аромати и огромно количество „Е-та”,  за които всеки е убеден, че едва ли са най-полезните за всеки организъм. Алтернативата е преминаване към „био” продукти.

Натуралните продукти са по-стойностни, тъй като са  по-близко до човешкият организъм, отколкото вещества произведени по изкуствен начин и по своята същност са чужди на живият организъм.

Не на последно място, когато се грижим за собствения организъм и го подлагаме на  щадящи разкрасителни процедури, ние щадим и природата. Това е така защото суровината за производството на натурални продукти е без използване на ГМО, които е добре известно колко са вредни за живите организми .

Поради естеството си натуралните продукти имат много по-малка трайност. По тази причина презапасяването с натурална козметика е неразумно. Но, ако сте от породата „Плюшкин”, и сърце не ви дава да изхвърлите стара козметика, то това ще ви доведе до тежки здравословни проблеми, без да  имате полезното въздействие на био козметиката.

Златно правило е, че когато ползвате натурални козметични средства трябва обстойно да се запознаете със съдържанието на продукта. ( Впрочем това се отнася за всички козметични продукти, а не само за еко продуктите.) И ако в съдържанието откриете, гликол, натриев лаурил,  петролни восъци  и т.н., плюйте си на краката и бързо се изнасяйте  колкото се може по-далеко от въпросният продукт. Същото действие трябва да извършите, ако не откриете информация за съдържанието на един, или друг продукт…

А дали рекламните брошури ни дават правдива информация? Напоследък в рекламните материали могат да се видят умопомрачителни суперлативи от рода на  „природен”, „чист”, „без  изкуствени оцветители и ароматизатори”, „ хипоалергенен” и тем подобни. Тези определения в повечето случаи са лишени от всякакъв смисъл. Такива реклами имат смисъл само тогава, когато са подплатени с наличие на етикети на сериозни фирми, а освен това имат уверение че не са тествани върху животни и са проверени от независими органи, за което трябва да има и съответният щемпел.

Към натуралните продукти спадат и различни кремове  и гримове на минерална основа. В тях липсват химически консерванти  и синтетични  съединения , което ги прави напълно здравословни за употреба. Освен това консистенцията им  не е кремообразна а суха, което не запушва порите, а от там води и до образуване на комодоми и по-нататък на акне. Тук също трябва да се прочете внимателно какво съдържат. Защото, ако например съдържат бисмутови съединения, в никакъв случай не могат да се нарекат еко продукти.

Освен изброените до тук, „био” козметиката е много подходяща за бременни жени, за бебета и кърмачки, тъй като  не съдържа вредни химически вещества, които са недопустими за тази категория потребители.

И ще завърша с напомнянето, че когато сте решили да преминете към натурална козметика, задължително и много внимателно трябва да прочетете цялата налична информация, дори , или първо тази, която е написана с микроскопични букви, някъде съвсем в страни. Защото много (не казвам – всички)  недобросъвестни производители си спестяват информация за вредните вещества, които присъстват  в техните продукт.

Абонамент

Абонирайте се за да получавате новини на e-mail-а си.

Comments are closed.