Ръководство за Екологично отопление

solarni-paneli

Най-добрите и най-евтините варианти за битово отопление.

Чисти и екологични възможности за отопление не липсват, но ​​не всички са еднакви. Сравнете плюсовете и минусите, преди да решите как да отоплявате своя дом.

Отоплението на нашите жилища става все по-скъпо с всяка изминала година. Тъй като разходите се покачват и измененията в климата се увеличават, все повече от нас търсят по-чисти, по-зелени и по-достъпни варианти за отопление. За наше щастие, те са много. Избирайте внимателно, тъй като не всички са еднакви. Някои екологични варианти за отопление разчитат на невъзобновяеми горива, като например природен газ. Някои от тях са идеални за ново строителство, други са най-подходящи за модернизиране на съществуващи сгради. Оставяме Ви да решите сами.

 Eфективноста е на първо място

Преди да се спрете на даден вид система за битово отопление, не забравяйте да вземете необходимите мерки в своя дом, за да го направите максимално енергийно ефективен.

Това изисква поредица от относително прости стъпки – най-важната, от които е да проверите за течове в стените, таваните, подовете, както и около вратите и прозорците. След като течовете са отстранени (ако има такива), идва време за изолацията. Изолацията не само ще намали сметките ви за отопление през зимата, но също така ще намали и разходите ви през летния сезон. Тези мерки не звучат толкова вълнуващо, като например инсталацията на соларна система за отопление, но са най-евтините, най-бързите и най-устойчивите начини за пестене на енергия.

Термопомпи

Термопомпените агрегати са един от най-ефективните и най-малко вредни за околната среда начини за отопление. Термопомпите извличат топлината от атмосферата (дори и през студените дни),  концентрират топлината използвайки охладителна технология, като след това я разпределят из къщата, обикновено чрез система от тръби.

Съществуват и термопомпи със земен източник, известни още като геотермални системи. Те извличат топлина от земята чрез тръби, заровени на около 2-3 метра под повърхността или чрез вертикално пробити кладенци, които обикновено работят на десетки метри дълбочина. Термопомпите се захранват от електричество, но са изключително ефективни, тъй като извличат топлината директно от въздуха или земята.

Слънчев колектор за горещ въздух

Един от най-лесните и най-ефективни средства за отопление на дома са така наречените колектори за горещ въздух, които обикновено се използва като допълнителен източник на топлина. Тези соларни системи се състоят от колектори, които се монтират на стените с южно изложение. През зимата слънцето грее върху колекторите и ги загрява. Когато температурата във вътрешността на устройството достигне 40°C-45°C се включва малък вентилатор. Вентилаторът всмуква студения въздух от стаята в и през колектора (където въздухът е топъл), след което го връща обратно в къщата.

В зависимост от количеството слънчева светлина, която е на разположение през зимата и ефективността на сградата, един самостоятелен колектор за горещ въздух може да отоплява пространство до 500 кв.м. Слънчевите колектори с горещ въздух са ефективни и сравнително евтини. Можете дори да си ги изработите сами. Също така предлагат много голяма възвръщаемост на инвестицията, което ги прави една от най-ефективните екологични опции за битово отопление.

Слънчева система за топла вода

Слънчевите системи за топла вода се състоят от: слънчеви колектори, които обикновено се монтират на покрива на къщата, резервоар за съхранение (обикновено се намира в мазето или пералното помещение), както и тръби, които свързват колектора с резервоара. Помпи разпространяват течноста за пренос на топлината – вода или нетоксичен антифриз (пропилен гликол) – през слънчевите колектори, където тя се загрява от слънцето. Чрез добавяне на повече слънчеви колектори и инсталиране на по-голям резервоар за съхранение, тези надеждни и рентабилни системи могат да се използват като основен източник на отопление за вашия дом. Един от основните недостатъци на слънчевите отоплителни системи е, че произвеждат излишна топла вода по време на летния сезон.

Енергийно ефективни котли за парно

За щастие, ефективността на котлите за локално парно се е увеличила драстично през последните години, като инсталацията на модел в диапазона 90%-94% ефективност вече е възможно. Тази стъпка ще ви спести много пари. Ако вашият котел е на повече от 10 години, най-добрият вариант е да го замените с по-нов и много по-ефективен модел.  По-ефективните котли изгарят изкопаеми горива (природен газ, пропан или въглища). Те използват по-малко гориво, отколкото своите предшественици и по този начин произвеждат много по-малко замърсяване. Като цяло високо ефективните котли за парно ще ви спестят пари, ще намалят употребата на гориво и ще замърсяват по-малко околната среда. Повече информация касаеща котлите за локално парно и ефективното отопление с тях ще намерите на адрес kotlizaparno.com

Ще откриете, че отоплението на вашия дом по ефективен и екологосъобразен начин си струва усилиятa. С толкова много възможности за отопление, най-голямото ви предизвикателство ще бъде избора на този, който ви пасва най-добре.

Абонамент

Абонирайте се за да получавате новини на e-mail-а си.

Comments are closed.