Механично или хидродинамично отпушване на канали

Проблеми с канализацията възникват дори тогава, когато полагаме усилия да я ползваме по предназначение. Това се отнася преди всичко за старите чугунени тръби, които са обхванат от ръждата по цялата вътрешност. Запушването се получава, защото вътрешната им повърхност е груба и мазнините, съпътствани от дребни отпадъци, лесно полепват и постепенно диаметърът на отвора намалява.

При ранно откриване на проблема отпушване на каналите може да се направи с гореща вода или с комбинация от сода за хляб и оцет.

Когато тези действия не разрешат проблема, следва да се премине към механично почистване на тръбите. Ще се наложи използването на работни инструменти. В магазините има голямо разнообразие от видове тел, спирали и други подобни.

Тел за отпушване на канали ще ви свърши добра работа. Това е интересно приспособление, което се състои от спираловидно навит стоманен тел, който завършва в единия край с дръжка, а в другия с накрайник.

С такъв инструмент работят както професионалисти, така и обикновените хора, задачата на които е да се отстрани изкуствено образувано запушване в канализацията.

В края на тела се поставя накрайник. Накрайниците могат да бъдат пластмасови и метални, както и различни по вид. Конкретният накрайник се избира в зависимост от предполагаемия вид запушване.

Тел за отпушване на канали има с различни размери – до 10 метра дължина, което позволява да се справите и с по-дълбоко струпване на отпадъците.

Добре е при работа с тел за почистване на тръбата да работят двама човека. Единият да насочва тела по тръбата, а другия – с дръжката да извършва въртеливо движение.

Когато механичният начин не дава положителен резултат, трябва да се приложи хидродинамичния начин за отпушване на канали. Той е по-скъп, защото ще трябва да се поръча услугата.

За работа се използва мобилна помпа, подаваща вода под високо налягане. Водата чрез маркуч се насочва към мястото на запушване. В края на маркуча е поставена дюза.

Действието на оборудването е опростено, но много ефективно. Маркучът и дюзата направляват водата в нужното място. Водата под налягане разбива образувалото се запушване и същевременно се почистват стените на тръбите.

Това е най-ефективният начин за отпушване на канали в битовата канализация.

Трябва да се знае, че за битови нужди се използва малогабаритна помпа, която лесно се ползва и не е опасна за канализационните тръби.

За промишлени цели се използват мощни помпи, монтирани на товарни автомобили, които са автономни и създават високо налягане на водата.

Абонамент

Абонирайте се за да получавате новини на e-mail-а си.

Comments are closed.