Епилепсия

Алфред НобелЕдно от най-често срещаните неврологични заболявания, е епилепсията. В превод от гръцки, епилепсия означава атака, нападам. Характерни черти на епилепсията са епилептичните припадъци, които се проявяват и повтарят през неопределен период, без някаква видима причина за тях, без да са предизвикани и провокирани от нещо. В наши дни, един на всеки сто човека, страда от епилепсия.

В миналите векове, епилептиците са били смятани за хора, обладани от зли духове. И това само заради неадекватното им държание по време и след припадъка. И само заради това, епилептиците са били вкарвани в затвора. И днес, в Африка има страни, в които процедират по този начин с болните от епилепсия.

Въпреки че болестта е позната на човечеството от хиляди години, и до днес не е ясно какво причинява епилепсията. Има обаче няколко неща, които със сигурност са предпоставка за развитие и поява на заболяването. Така например, хората които са преживели инфекции на главния мозък са по-склонни към развитие на епилепсия. Има редица случаи, в които епилепсията се проявява наследствено. При хора преживели тежка травма на главата, или пък имащи тумор в мозъка, възможността за поява на епилепсия е по-голяма, отколкото при останалите. Възможно е също така, при проблемно раждане, новороденото бебе да получи епилепсия.

При страдащите от това заболяване, има епилептично огнище в мозъка. То изпраща сигнали, които объркват и без друго сложните и оплетени връзки на мозъка. Това объркване на мозъчните връзки, които контролират различни части от тялото ни, предизвиква епилептичен припадък. Понякога, болният от епилепсия предусеща че ще получи припадък – има случаи, в които непосредствено преди това болният започва да се чувства зле, ушите му започват да пищят, получава халюцинации и т.н. Всичко това е сигнал за последващ епилептичен припадък. Някои учени твърдят, че епилептичният припадък е един вид рестартиране на мозъка, т.е. той се изключва и включва отново.

Епилептиците са с по-особен характер от този на останалите хора. В следствие на болестта, болният може дори да промени виждането си за света, а някои пък дори изцяло губят контакт с него. Често, болният от епилепсия има дисфорични периоди, които могат да бъдат с продължителност от няколко часа до няколко дни. Те страдат от безсъние, чувстват липса на енергия, болки в различни части от тялото, рязка промяна на настроенията и т.н. Ако епилепсията и причинените от нея промени в характера не бъдат лекувани своевременно, те могат да стигнат до страховити размери. Често, епилептиците живеят в свой собствен свят, затварят се в себе си, стават необщителни, а понякога и много агресивни.

Има множество фактори, които могат да провокират появата на епилептичен припадък. Една такава предпоставка е прекалено продължителното седене пред телевизор или компютър. Трябва да се знае, че епилептиците е хубаво да почиват поне по 5 минути на всеки един час седене на компютъра или пред телевизора. Други фактори провокиращи епилептичен припадък са безсъние, злоупотреба с алкохол, кафе, цигари и други вредни вещества, физическо претоварване, обезводняване, както и наличието на някои заболявания като ниска кръвна захар, анемия и други.

Добре е да се знае, че всеки припадък не означава непременно епилепсия. Възможно е припадъците да са причинени от друго заболяване, чиито симптоми са подобни като тези на епилепсията. За разлика от миналото, днес много по-прецизно може да се определи дали един човек страда от епилепсия, или припадъците които получава са породени от друг причинител.

Абонамент

Абонирайте се за да получавате новини на e-mail-а си.

Comments are closed.